2 acte normative au adus cea mai spectaculoasa modificare a Codului fiscal din ultima perioada - Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023 - prevederi noi si foarte consistente referitoare la taxarea companiilor si a persoanelor fizice. Practic, niciun domeniu nu a ramas neafectat, schimbarile vizeaza tot:
1. Impozitul pe profit 2. Impozitul pe venitul microintreprinderilor 3. Impozitul pe venit 4. Contributiile sociale 5. Accizele 6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) 7. Depunerea situatiilor financiare anuale 8. Acordarea sau eliminarea unor facilitati fiscale 9. Sistemul RO e-Factura 10. Incasarile si platile in numerar 11. Deductibilitatea anumitor cheltuieli etc.
Sunt modificari extrem de dificil de gestionat, dar nu trebuie sa va faceti griji.
Lucrarea de ultima ora TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal, editata de specialistii Grupului Rentrop & Straton, limpezeste impecabil continutul extrem de stufos al Legii nr. 296/2023 si al OUG nr. 115/2023. Ea va ofera explicatii, recomandari si studii de caz legate de noile prevederi, astfel incat implicatiile acestor prevederi pentru dvs. sa fie intelese pe deplin.
Principalele modificari aduse de Legea nr. 296/2023!
a) Pentru microintreprinderi, incepand cu 1 ianuarie 2024 exista 2 cote de impozitare, de 1% si 3%, care se aplica in functie de indeplinirea anumitor conditii;
b) Veniturile din PFA nu se mai cumuleaza cu restul veniturilor pentru raportarea la plafoanele pentru contributia la sanatate;
c) Se reintroduce plafonul la casieria societatii si astfel sumele in numerar nu mai pot depasi 50.000 lei la finalul zilei;
d) Se introduc plafoane pentru incasarile si platile in numerarpentru livrari sau achizitii de bunuri, prestari servicii, dividende, cesiuni de creanta sau alte drepturi, primiri si restituiri imprumuturi, incasari de la firme, avansuri spre decontare;
e) Scutirea de impozit pe venit pentru veniturile din salarii in IT (in anumite conditii) va fi pastrata, dar va fi limitata la un singur angajator si doar pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 de lei. Orice depaseste aceasta suma nu va beneficia de scutire.
f) Se aplica CAS la tichete de masa, 10%, incepand cu 1 ianuarie 2024;
g) Veniturile a caror sursa nu va putea fi identificata de catre inspectorii fiscali vor fi impozitate cu un impozit de 70%, incepand cu 1 iulie 2024;
h) Se interzice efectuarea de activitati economice de catre persoanele care nu sunt inregistrate fiscal. Orice bunuri destinate, folosite sau rezultate din activitate, precum si sumele de bani dobandite, se confisca.
i) E-factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate firmele, platitoare sau neplatitoare de TVA, care factureaza persoane juridice inregistrate in Romania;
j) Se majoreaza amenzile din domeniul contabilitatii pentru nerespectarea reglementarilor privind anumite operatiuni (intocmirea, semnarea si depunerea bilanturilor la ANAF, intocmirea inventarierii anuale);
k) Se elimina facilitatea conform careia se putea plati jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data intocmirii procesului verbal. Aceasta facilitate dispare pentru toate amenzile din domeniul financiar contabil si afecteaza atat firmele cat si persoanele fizice.
Etc.
Principalele modificari aduse de OUG nr. 115/2023!
a) Se elimina facilitatile privind deducerea sumelor privind achizitiile caselor de marcat din impozitul pe profit. Cheltuielile cu achizitia caselor de marcat sunt deductibile si pot face obiectul facilitatilor pentru profit reinvestit.
b) Se introduc prevederi specifice privind contributiile in cazul activitatii de creare de programe pentru calculator, sectorului constructii, sectorului agricol si industriei alimentare.
c) Se introduce limitarea la 50% a dreptului de deducere a TVA aferente cumpararii, inchirierii sau leasingului de cladiri/spatii de locuit, indiferent de destinatia acestora, situate in zone rezidentiale sau in blocuri de locuinte si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste cladiri/spatii de locuit, in cazul in care acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
d) Se introduce o conditie noua pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
e) Sponsorizarile si mecenatul nu mai sunt deductibile la determinarea venitului net anual in sistem real – incepand cu cheltuielile aferente anului 2024.
f) Se reduce limita de deductibilitatea abonamentelor sportive, platite in scopul personal al contribuabilului, de la 400 la 100 euro.
g) Se introduce o cota forfetara de 20% ce se deduce din veniturile din chirii la determinarea impozitului.
h) Se introduc reguli speciale privind nivelul accizelor in anul 2024.
i) Se introduce un nou plafon pentru deducerea costurile excedentare ale indatorarii intre persoane afiliate.
Etc.
FOARTE IMPORTANT!
Toate modificarile aduse de Legea nr. 296/2023 si de OUG nr. 115/2023 sunt explicate in detaliu in lucrarea pe care v-o oferim, cu accent pe elementele de noutate si pe consecintele lor pentru contribuabili.
Sunt prezentate comentarii si sfaturi utile, sunt subliniate aspectele obligatoriu de retinut etc. Fiecare modificare beneficiaza de explicatii complete, intr-o forma succinta si foarte usor de urmarit. Aveti avantajul ca intelegeti si retineti dintr-o privire tot ce este important.
De ce trebuie sa aveti lucrarea “TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal”
Legea nr. 296/2023 si OUG nr. 115/2023 aduc o avalansa de modificari si completari serioase ale Codul fiscal. Nu am mai avut de mult schimbari atat de numeroase si cu impact atat de extins asupra mediului de afaceri.
Lucrarea pe care v-o punem la dispozitie reuseste sa aduca lumina asupra acestor schimbari si sa raspunda tuturor nedumeririlor pe care le puteti avea. Ca urmare, nu veti astepta sa va loviti de aceste nedumeriri, veti sti de la bun inceput ce aveti de facut. Economia de timp va fi substantiala, siguranta - totala, iar riscul de amenzi - zero!
Comandati chiar acum!
Produsul este disponbil pe stick de memorie, la pretul de 170 lei + 5% TVA, redus de la 200 lei + 5% TVA, livrare rapida prin curier. Pentru operativitate, continutul poate fi consultat 24 de ore din 24 pe platforma www.rsonline.ro, imediat dupa confirmarea platii.
Produsul pe scurt
Titlu: TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal
Autor: Ionut Jinga, consultant fiscal
Format: Stick USB + varianta online
Pret: 170 lei + 5% TVA, redus de la 230 lei + 5% TVA
Modalitati de plata: OP / card / curierului la livrare Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos
GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!
Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.
In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti.
Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.
Produsele in format stick/CD functioneaza pe sistemele de operare Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, 8 si 10. Cerintele hardware: 512 MB RAM, 300 MB HDD. In cazul produselor de tip abonament, pentru a vizualiza informatia actualizata la zi este necesara o conexiune la internet in timpul utilizarii.
Formular de comanda
Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna decembrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.